Padlás a Youtubeon Padlás a Facebookon

Szövegértés, jegyzetelés (lényegkiemelés), szövegalkotás-fejlesztő csoport március 27-től, keddenként Pilisvörösváron!

Szövegértés, jegyzetelés (lényegkiemelés), szövegalkotás-fejlesztő csoport március 27-től, keddenként Pilisvörösváron!

A legtöbb tantárgy alapvető eleme a szövegértés. Nem csak a történelemhez vagy az irodalomhoz kell jó olvasónak lennünk, de egyszerű matematika feladatnak sem lehet helyes megoldása jó szövegértési készség nélkül.

Ahhoz, hogy ez könnyen menjen, és valóban készség szintű legyen, nem csak a szöveg dekódolását kell jól csinálni, hanem az olvasónak folyamatosan együtt kell működni a megismerni kívánt szöveggel. A tanfolyamon ezen az együttműködésen dolgozunk.

A következő típusú szövegértési gyakorlatokat fogjuk végezni:

  • egyszerű, sokszor vicces mondatszintű gyakorlatokat: mondatok kiegészítése kötőszóval, igével, befejezése, válogatása adott szabály szerint, ok-okozati megkülönböztetése, egyszerűsítése, átalakítása, javítása.
  • mondattömbszintű gyakorlatokat: következmények megfogalmazása, tagolások, szavak jelentésének kikövetkeztetése a kontextusból
  • bekezdésszintű gyakorlatokat:  igaz-hamis állítások megkülönböztetése, címadás, a tételmondat felismerése, kiválasztása, megfogalmazása
  • a tartalom megértésének igazolását: válasz kérdésekre, rajzolás, kép és szöveg összehasonlítása, a különbség keresése, kérdések alkotása
  • szövegszintű gyakorlatokat: címjóslás, a cím és a szöveg összefüggésének magyarázata,a bekezdések sorrendjének megállapítása.

Jegyzetelni tanulunk:

  • információkat lokalizálunk (adatok, kulcsszavak, helyszínek,  időpontok, szereplők, események, okok, következmények stb.).
  • szövegeket tagolunk adott vázlat alapján
  • kevert vázlatpontokat rendezünk sorba
  • hiányos vázlatot egészítünk ki
  • vázlatot, jegyzetet írunk, bővítünk, szűkítünk.

Hangsúlyt fektetünk a szövegek és a képek párosítására. Szövegeket alkotunk, fogalmazunk, híreket, hirdetéseket írunk.

Nagyrészt ilyen feladattípusokból áll a hatodikosok és a nyolcadikosok felvételije is, így a tanfolyam ehhez is nagyon jó alapot nyújt.

Fontos információk: A csoport nem alkalmas sem diszlexia, sem súlyos egyéni fejlesztést igénylő terápiás foglalkozások helyettesítésére. Bejelentkezés szükséges!

A csoport maximális létszáma: 6 fő.

Korosztály: 5-8. osztályos gyerekek.

A kurzus időtartama: 3 hónap, 12 alkalom.

Időpont: 2018március 27-től, keddenként, 17:15-18:30-ig. A csoport 75 perces.

Részvételi díj: 12.000Ft/hónap (4 alkalom), melynek befizetése a hónap első óráján esedékes. Teljes kurzus befizetése esetén 10% kedvezményt biztosítunk. 
Kérünk mindenkit, gondolja át a jelentkezést. A csoport zárt, így csak az végezheti el, aki velünk is kezdi, és a helye a végéig foglalt marad. 3 hónap elég hosszú idő, nem jó ha közbejön egy edzés időpontja, vagy egyéb tevékenység.

A foglalkozásokat vezeti: Takács Anasztázia – pszichológus, tanulástechnika tréner

Hozzászólások

Hozzászólás

I I I I I